“Isoleren is het begin van alles” – webinar voor verbouwer met minister Diependaele
De Vlaamse regering voorziet sinds 1 januari 2021 een nieuw ondersteunend kader om zo snel mogelijk het bestaande woningpark energetisch te renoveren. In de webinar “Alles weten over isoleren en hernieuwbare energie in 2021”, georganiseerd door Two cents en Batibouw, brengt Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele die nieuwe normen en premies. Dit nieuwe kader moet de verbouwer stimuleren om energetische renovatiewerken uit te voeren. Concrete tips en advies voor elk renovatieproject krijgt de kijker van isolatie-experts Sto, IsoPearls en ROCKWOOL en van Winsol als expert in isolerende beglazing en profielen van vensters. Daikin vertelt alles over warmtepompen en hernieuwbare energie. “Isoleren is het begin van alles. Deze webinar is dan ook een schot in de roos”, aldus minister Diependaele. Het webinar is te bekijken via het Batibouw-platform.
Vlaams Renovatiebeleid: nieuwe regelgeving & aanvullende premies
“Het Vlaamse woningpark is relatief oud, weinig gerenoveerd en heeft dikwijls een slechte energieprestatie. Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen én zoveel mogelijk energiezuinige, betaalbare en kwaliteitsvolle woningen te creëren, moet er dringend een versnelling hoger geschakeld worden”, zegt minister Diependaele.
Het is de ambitie om 96.5% van die Vlaamse woningen grondig te renoveren tegen 2050. Minister van Energie Zuhal Demir heeft daarom het Vlaams Renovatiebeleid op poten gezet, dat ervoor moet zorgen dat de komende jaren 95.000 woningen energetisch gerenoveerd worden, waar dat momenteel nog 60.000 is.
“Isoleren is in die renovatie de eerste stap en heeft de grootste impact op de energieprestatie van een woning. Het is cruciaal om hieraan vanaf de start van een (ver-)bouwproces genoeg aandacht te besteden”, aldus minister Diependaele.
Het Vlaamse Renovatiebeleid omvat enkele belangrijke wijzingen op vlak van regelgeving. Zo is er bijvoorbeeld het verlaagd schenkingstarief voor wie de via schenking verworven woning energetisch renoveert, alsook een aanvullend verlaagd tarief bij aankoop van de enige eigen woning met verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie. Vanuit de bevoegdheid van de minister voor Wonen, zal er bovendien naar een langzame verstrenging van de minimale EPC-eisen voor huurwoningen gegaan worden.
Zowel vanuit het woonbeleid als het energiebeleid stimuleert en ondersteunt de regering woningeigenaars met premies.
“We willen dat iedere woning tegen 2050 een energielabel A bereikt en dus even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning met E-peil 60. Daarom hebben we vanaf 2021 nieuwe of verhoogde premies ingevoerd om energetische renovaties te stimuleren”, zegt minister Diependaele.
- Zo veranderen de subsidies voor dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas. Zolang de verbouwer een erkende aannemer inschakelt voor de werken en de materialen aan de isolatie-eisen voldoen, heeft hij voor dakisolatie recht op een even hoge premie als in 2020. De reguliere dakisolatiepremie verdrievoudigt echter wanneer de dakrenovatie gepaard gaat met asbestverwijdering. Daarnaast verdubbelen de premies voor hoogrendementsglas en buitenmuurisolatie.
- Vanaf dit jaar kunnen nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen een renteloos renovatiekrediet tot 60.000 euro krijgen als duw in de rug.
- Wie een renovatiewoning gekocht heeft met energielabel E of F, maakt in 2021 aanspraak op een labelpremie ter vervanging van de totaalrenovatiebonus als hij de woning energiezuinig renoveert en de labelscore naar C, B of A brengt.
- Vanaf 1 januari 2021 wordt er een premie voor nieuwe zonnepanelen gegeven tot 1.500 euro.
- Sinds vorig jaar verschuift de regering in de woonfiscaliteit het fiscale voordeel van het hebben van een woning naar het verwerven ervan.
“De Vlaamse Regering wil energiezuinige woningen dus volmondig ondersteunen en trekt hiervoor in totaal zo’n 1,2 miljard euro uit voor premies en renteovername. Bovendien moeten de premies in de toekomst nog duidelijker en toegankelijker worden.Daarom zijn collega Demir en ikzelf volop bezig om verschillende premies om te vormen tot één woningrenovatiepremie die van start gaat in de loop van 2022. Begin vorige maand nam de Vlaamse Regering de eerste stap in een lang regelgevend traject”, besluit minister Diependaele.
Energetische renovatie begint met isolatie
De grootste thermische warmteverliesbronnen in een onvoldoende of niet-geïsoleerde woning zijn het dak (20 tot 30% warmteverlies), de muren (20-25% warmteverlies), de ramen en het schrijnwerk (15-20% warmteverlies) en de vloer (7-15% warmteverlies).
“Warme lucht stijgt waardoor een belangrijk deel van de warmte via het dak verloren gaat. Het dak isoleren is dus de boodschap. Ook al is de ruimte onder het dak niet noodzakelijk nodig als extra woonruimte, het mag zeker niet over het hoofd gezien worden”, aldus Martin Hestermans, productmanager algemene bouw bij ROCKWOOL.
Door dakisolatie kan de zolder wel bewoonbaar gemaakt worden en wordt zo de totale bewoonbare oppervlakte van een woning vergroot. Daarnaast bescherm je de woning ook tegen geluidsoverlast.
“Momenteel is 60% van de woningen in België niet of slecht geïsoleerd. Een gemiddeld gezin stoot zo’n 15 ton CO² uit per jaar, enkel en alleen voor de verwarming van de woning. Om dat te compenseren zijn er ongeveer 750 bomen nodig”, stelt Frank Gyzels, technisch-commercieel adviseur bij Sto.
Voor Sto is de beste energie, de energie die je niet verbruikt. Een nieuwe frisse look van de woning is een bijkomend voordeel van gevelisolatie, door bovenop de isolatiesystemen voor een afwerking met sierpleister of steenstrippen te kiezen.
Wat de verschillende isolatiesystemen overigens gemeen hebben, is dat ze doorgaans onzichtbaar verwerkt zijn in de woning. Maar dit mag volgens Isopearls geen valkuil zijn.
“Het is niet omdat vloerisolatie niet zichtbaar is, dat het niet belangrijk is. Dankzij een goede vloerisolatie verhoogt de contacttemperatuur van de vloer gemiddeld van 11° naar 20°. De aangebrachte vloerisolatie is bovendien de ideale basis voor vloerverwarming, wat het energieverbruik dubbel ten goede komt. In appartementsgebouwen heeft vloerisolatie tot slot nog een bijkomende geluidsisolerende functie”, aldus Giuseppe Cicirelli, bestuurder van Isopearls.
Maar ook de beglazing en het buitenschrijnwerk spelen een belangrijke rol in energetische renovaties.
“Ramen en buitenschrijnwerk laten meer warmte per m² door dan geïsoleerde muren of daken”, weet Johan Lisabeth, productmanager schrijnwerk bij Winsol. Hoogrendementsglas is nu dan ook de standaard bij de bouw of verbouwing van een woning. “Besteed voldoende aandacht aan de beglazing en het buitenschrijnwerk maar vergeet ook de luchtdichte plaatsing hiervan niet”, besluit Johan met een Winsol-tip.
Hernieuwbare energie: futureproof en zuinig koelen en verwarmen
Na het isoleren is het tijd voor de consument om na te denken over het geschikte verwarmingssysteem voor de woning.
“Warmtepompen zijn het ultieme hernieuwbare energiesysteem. Dit systeem haalt zijn warmte immers uit de natuur. Zowel de woning zelf als het sanitair warm water wordt er op een energiezuinige manier mee verwarmd”, aldus Patrick Van Beeck, bodemproductmanager bij Daikin.
Een warmtepomp combineert de verbouwer best met een afgiftesysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming of ventilo convectoren. Het gebruik zal gemiddeld 33% lager liggen dan wanneer men kiest voor radiatoren.
“Eerst isoleren blijft wel de boodschap. Het heeft geen nut om een ketel te vervangen door een warmtepomp als de woning niet geïsoleerd is”, geeft Patrick tot slot nog mee.
Tot besluit zijn alle partners het erover eens: bij het isoleren van een woning is het totaalplaatje belangrijk. Het blijft zaak om samen met een vakman de pijnpunten van de woning te identificeren en deze met professioneel advies aan te pakken.
Praktisch
- Op de website www.energiesparen.be vindt men een overzicht terug van alle premies en subsidies.
- De webinar is nog tot einde van de maand gratis te bekijken op de exposantenpagina van Two cents op het Batibouwplatform https://batibouw.ober.live of via Youtube https://youtu.be/rwkoTt_k_dc.